31.03.2009

Kantoruv II. rok

 

        Tuž je tu druhe vyroči mojiho pisani. Temu se už brzy mezy ikonama objevi na stahnuti druha sbirka kantorskeho dřistani.

        Po Lišakovi, minystrovi našim drahym, se mi ale budě upřimně styskať. Kdovi, jake dalši zviře ho nahradi. Dufam, že to tentokrat to něbudě jakysi vul, bravek či kura. Aněbo že by uřednicka krysa?

 

.: napisal Kantor dědinsky 31.03.2009, 16:45:00


 

22.03.2009

Z deničku kury Jiřiny - III. dil

 

        Potřeti přinašam uryvek ze ztraceneho deničku naši prvostupňove kury Jiřiny. Dněska se zamjeřime na poetycku tvorbu. Podělim se s vama o jeji milostnu baseň, kera zřejmě reflektuje dvudenni školeni v Ostravě na tema „Multykulturalyta jako zaklad globalni vyuky". Teho školeni se Jiřina zučastnila předloni na jaře a osudove setkani s lektorem Valdemarem zaněchalo hluboke jizvy na jeji citlive kuři duši. Baseň bezesporu dokazuje, že Jiřina, ani ve srovnani s vyloženym basnickym střevem Evženkem, rozhodně neni žaden zanědbatelny poetycky apendyks.

 

Slunko už zachodi za haldu
a ja tu spominam na Valdu.
Jak byl mily, jak byl něžny,
pravil, že mam usměv kněžny.

 

Ja kantorka a on lektor,
rostnul naši lasky vektor.
Splynuli sme v stinu peci,
zbyly po nim enem kecy.

 

Rano zle, ten cyp mi lhal!
Sbalil flipčart a šel dal...

 

.: napisal Kantor dědinsky 22.03.2009, 10:54:00



16.03.2009

Milijonova kura

 

        Dněska teho kury moc něnaučily. Od rana lozily do třid s radyjokazeťakama a ladily jak strhane ten Impulz. Děckam dycky zadaly robotu a potym už enem posluchaly, kdy budě vyhlašene seryjove čislo stokoruny, kera vyhraje ten milijion. NumerKura napřiklad už měsic měni všecky svoje uspory na stovky a děcko, kere jich doněse vic jak dvaceť, dostaně dycky jedničku, pry za kompetencu socyjalně-personalni. Nejvic jedniček ma zatim propadlik Ferda Strupek. Jeho mama totiž robi u přepažky v peněžnim ustavu a tata s ochranku doplňuje bankomaty.

        Ostatni kury zas lakaju z děcek stovky při vybirani peněz na divadelni představeni s vymluvu, že v divadle jim pry bankovky inači hodnoty něvezmu. Ty dvě se samozřejmě zapojily tež, bo jim asi něstači milijon, kery měly na odměnach a uplatkach za minuly rok a něchaly si posledni vyplatu od FinancKury vysoliť v hotovosti ve stokorunach. Jako nejfikanějši z celeho našiho ustavu se ale jevi LiterKura, kera včil ve slohu, kompetence někompetence, napřič všeckyma ročnikama, robi s děckama popis – konkretně popis stokoruny. Tu musi mjeť každe děcko svoju, jako předlohu. LiterKura pak v hodině šmejdi mezi lavicama a kdyby kdo měl to spravne čislo, něbyl by pro ňu, znamu straku a iluzyjonystku, žadny problem bankovku děcku čornuť a vyměniť za inu.

        Ale ani se ji nědivim, bo pro normalniho kantora je taka sutěž jedina možnosť, jak kdy v životě viděť milijon pohromadě. Musim se přiznať, že aji ja sem Sylvu u řeznika přemluval, ať mi ty dvě stovky vyda ve stokorunach. Inač někere individua z našiho ustavu hraju takych her vice. Napřiklad o vikendu sem volal z mojiho noveho čisla Evženkovi a ze sluchatka se ozvalo enem: "Halo, tudy Impulzovi ..."

 

.: napisal Kantor dědinsky 16.03.2009, 16:28:00

 


 

10.03.2009

Oryginalni spořič

 

        Navštivil sem dněska o velke přestavce v kabošu našu hlavni koordynatorku (alijas VystupKuru), kere se inač vyhybam jak ten Usama MekDonaldu. Kury v jejim kanclu popijaly už čtvrtu kavu a čitaly "Bravo pro děvuchy", kere jedna z nich zabavila osmačkam. Akurat VystupKura byla zahleděna do ŠVP a hltala každy řadek, jak by to byla posledni stranka napinave detektyvky. Ani nězdvihla očiska, tuž sem ji na stul položil přehled tych pruserovych temat (či jak se temu podle ŠVP pravi) za muj předmět a zase sem šel.

        No, malem sem se ale složil, jak sem uviděl, co v tym kabošu maju na komputeru za spořič. Uprostřed se točila loňska fotka našeho pedagogickeho sboru a kolem ni, jak v Las Vegas, blikaly obrovske barevne napisy všeckych šesti kličovych kompetenci. Nevim, jak se jim podařilo taky spořič vyrobiť (ty snaď musely ožrať spravca sitě). Divim se tež, že to ten monytor vydržel a nězdrhnul radši dobrovolně do kontejnera, co do něho EkoKura na chodbě sbira stare žehličky, magneťaky a dalši elektrosvinstvo. Jeji chlop ty žďorba potym po večerach spravuje a vozi do zastavarny. Ale to sem včil kapku odbočil.

        Tak sem se při pohledu na ten spořič trochu zasnil a živě sem se představoval, jak by se kury tvařily, kdybych ho trochu přerobil. Uprostřed by rotovala fotka naši Nahradni kury z posledniho Dňa kantoru, na kere stoji polonaha na stole, na hlavě ma zbytek zakusku, v jedne pazuře drži flašku Becherovky a v druhe sadrovu hlavu Komenskeho napichnutu na ukazovatku. No a kolem te fotky by se rožinaly a zhasinaly napisy: kompetenca k chlastu, kompetenca k vychcanosti, kompetenca ku zhnilosti, kompetenca k odkladani problemu, kompetenca hysterycka a kompetenca ku klebetam. To bych potym moh asi rovnu sbaliť z šuplika červenu prupisku, živočišne uhli a jit se hledať inači robotu. Naštěsti – taky komputerovy odbornik zas ze mě neni...

 

.: napisal Kantor dědinsky 10.03.2009, 21:18:00